Legalistică eutanasierea cainilor maidanezi – detalii CCR Curtea Constituţională a Romaniei

Mihai Kusko:  (material preluat de pe contul de Facebook Câinii maidanezi – pericol public)

In privinta discutiilor aupra legii care se aplica in privina cainilor fara stapan – OUG 155/2001 care prevede eutanasierea sau Legea generala (Legea 205/2004 actualizata prin Legea 9/2008) care prevede interzicerea eutanasierii cainilor, pisicilor si altor animale: Fara a fi jurist cred ca Decizia CCR da “verde” eutanasierii.

a) CCR NU a analizat constitutionalitatea formei actuale a OUG 155/2001 ci doar a analizat constitutionalitatea PL 912/2007 care urma sa modifice si sa completeze OUG 155/2001 (Acest lucru este mentionat explicit in textul motivarii).

b) CCR a observat ca OUG 155/2001 are rang de lege, e lege SPECIALA si a constatat ca prevederile legii generale se aplica doar cand legea speciala nu are dispozitii specifice derogatorii. Asta inseamna ca un proprietar nu poate sa-si eutanasieze cainele, pisica sau hamsterul dupa cum vrea el, in schimb autoritatile locale pot sa eutanasieze cainii nerevendicati sau neadoptati la sfarsitul perioadei de cazare, asa cum prevede legislatia specifica in vigoare.

c) CCR nu a comentat masura eutanasierii cainilor bolnavi (nu neaparat in stadiul terminal), a considerat masura eutanasierii cainilor agresivi drept NECESARA, iar in privinta art I, punctului 8 din PL 912/2007 nu a fost de acord cu modul de redactare neclar al legii. CCR a afirmat CLAR ca nu respinge nicio masura preconizata in acel punct, ci doar a cerut un set clar de masuri, iar solutia eutanasierii sa fie aplicata doar in ultima instanta.

d) CCR a desfiintzat ABERATIILE conform carora eutanasierea ar fi ” antieuropeana”” prin sublinierea cu litere BOLD a prevederilor art 12, lit (a), alin (ii) din Conventia europeana pentru protectia animalelor de companie care permite sacrificarea animalelor fara stapan, a observat ca art 13 din Tratatul de la Lisabona nu are incidenta asupra animalelor fara stapan, iar Declaratia Universala a Drepturilor Animalelor nu este un tratat international. CCR a sublinat ca solutiile de eliminare a cainilor din legislatiile altor tari sunt individuale si nu colective, iar CCR a dat ca exemple legislatia engleza si cea portugheza.

Stiu precis ca legislatia engleza pevede eutanasierea cainilor dupa 7 zile. Daca soluiile de elimnare a cainilor prevaute in Dogs Act 1906 sunt indviduale, atunci si solutiile similare prevazute in OUG 155/2001 sunt solutii individuale si nu reprezinta “ucidere in masa” asa cum urla oengistii.
Ca un ultim comentariu: exista in Legea 205/2004 art 20 (modificat tot prin Legea 9/2008!) care prevede: “Sacrificarea si uciderea animalelor se vor efectua cu respectarea prevederilor legale specifice in vigoare””.

 

 

Existenta cainilor pe strada incalca dreptul constitutional al omului la siguranta si integritate fizica(articolul 21).Nu exista drept al omului mai fundamental decat dreptul la siguranta. 

 

Trebuie aplicata OUG nr. 155/2001 inclusiv si mai ales articolul 7(1) care prevede eutanasierea cainilor care nu au fost revendicati sau adoptati in termenul de 7 zile. Pentru cei care invoca Legea Marinescu I: CCR a subliniat in cadrul Deciziei nr. 1 din 11.01.2012 ca OUG nr 155/2001 are caracter de LEGE cu caracter special, iar dispozitiile legii generale (Legea 205/2004 actualizata) nu se aplica in cazul in care legea speciala contine dispozitii specifice derogatorii. CCR nu s-a pronuntat asupra variantei in vigoare a OUG nr 155/2001, nu a considerat masura eutanasierii neconstitutionala, a subliniat existenta articolului 12, lit. a) alin.(ii) din Conventia europeana pentru protectia animalelor de companie care da posibilitatea partilor membre sa apeleze la solutia eutanasierii animalelor fara stapan cu conditia .respectarii principiilor conventii (evitarea durerii, suferintei si a temerilor evitabile). Cu toate acestea, oponentii eutanasierii pretind ca articolul 13 interzice eutanasierea animalelor cu exceptia celor bolnave desi in realitate articolul in cauza da derogari de la aplicarea principiile conventiei privind capurarea, detinerea si sacrificarea animalelor doar in cazul programelor guvernamentale de control ale bolilor. Totodata CCR a observat ca sus mentionata Conventie este singurul Tratat international in domeniu la care a aderat Romania. Rog persoanele interesate sa citeasca atat Decizia CCR cat si Conventia europeana pentru protectia animalelor de companie (ambele materiale se gasesc pe net) 

Advertisements

One response to “Legalistică eutanasierea cainilor maidanezi – detalii CCR Curtea Constituţională a Romaniei

  1. Hai sa iti dau si o veste proasta , chiar daca legea exista din 2013 ea nu se aplica in multe orase din tara . Legea 258/2013 exista de 2 ani dar o mare parte din primariile din romania NU aplica legea si in multe orase din tara oamenii traiesc ca in jungla terorizati de haitele agresive care inca fac legea in tara asta a numanui !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s